Wrzuciłbym zdjęcie kanapki, ale skończyła mi się dobra wędlina. |
Ostatnio na śniadanie i kolację robię sobie dobre kanapki. I tak pomyślałem, że podzielę się przepisem. A dodatkowo też sam będę mógł sobie przypomnieć jak je robiłem. A bardziej z czego.
Składniki:
1. Chleb
Aktualnie robię z tostowym pełno ziarnistym. Ale z każdym innym myślę, że będzie równie dobra. A z razowym słonecznikowym, rzekłbym wyśmienita.
2.Wędlina
Na pewno nie każda jest dobra. Teraz robię z polędwicą sopocką. Jedna z najlepszych wędlin. Ale każda inna, która tobie smakuje będzie dobra. W sumie nie polecam mortadeli, a salami może nie za dobrze się komponować z resztą. Najlepiej dobra jasna wędlina bez dodatków.
3.Masło
Chodzi o coś czym posmarujesz chleb i co jest maślane. Ja używam delmy z wiejskim masełkiem. Ale pewnie każde inne będzie dobre.
4. Oliwki Czarne
Tylko i wyłącznie czarne. One mają swój specyficzny smak. Fajne są oliwki z Carrefoura w słoiczku. Nie drogie i dobre.
5. Sos Kebab Gyros
Najważniejszy składnik. Dzięki niemu kanapka jest naprawdę dobra. Ponoć można kupić go w Selgrosie. On jest taki duży w zielonym opakowaniu.
Jest to sos czosnkowo-koperkowy. Więc można zamienić na jakiś inny o tym smaku.
Robimy Kanapeczki:
Chyba każdy wie jak się robi kanapki.
Na początku podgrzewam chleb w tosterze.
Na ciepły chleb smaruje masełko.
Kładę wędlinę, tak aby cały chleb był zasłonięty.
Wyjmuje oliwki. Na jedną kanapkę 3 oliwki. Przekrojone na pół w parach kładę na kanapkę.
Z entuzjazmem nakładam sos.
No i mam dobre kanapeczki. Już tak się żywię ze 2 tygodnie. Są genialnie pyszne.
Choć i tak nic nie przebije kanapek pewnej osoby (Pozdrawiam).
Smacznego.
'pozdrawiam' ... phi!
OdpowiedzUsuńnie dostaniesz więcej :P
L.
Nie rób mi tego :C
Usuńpozwalam sobie przyznać niemały wkład w ten olbrzymi sukces gastronomiczny
OdpowiedzUsuńTak. Zdobędę więcej tego sosu :D Dzięki za ten egzemplarz :D
Usuń